Muziekvereniging Pro Patria - Dordrecht

Nieuws

24 maart Passie voor Muziek in Kunstmin

Op zondagmiddag 24 maart zorgden drie muzikale gezelschappen uit Dordrecht voor een bijzondere en unieke samenwerking tijdens “Passie voor Muziek” in de grote zaal van theater Kunstmin. De koren Close Singers Ensemble en Close 4 You verzorgden samen met Muziekvereniging Pro Patria een gevarieerd en afwisselend concert, waarbij combinaties gevormd werden die voor het publiek heel verrassend waren.

Elk van de drie deelnemers heeft een eigen muzikale achtergrond en repertoire, maar op 24 maart zochten zij elkaar op in de uitvoering van een aantal songs, waarbij er een totaal nieuw geluid ontstond. Close Singers Ensemble is een ensemble van 12 leden met bijzondere individuele kwaliteiten en richt zich op meerstemmige Close Harmony en Gospel muziek, waarmee ze hun geloof tot uitdrukking brengen. Het uit 36 dames bestaande koor Close 4 You zingt een afwisselend repertoire dat vooral gericht is op lichte muziek, zoals pop- en musicalsongs. Muziekvereniging Pro Patria was vroeger in Dordrecht bekend als showkorps, maar is inmiddels al vele jaren een amusementsorkest van ongeveer 25 leden en speelt een breed repertoire van licht klassiek tot Latin-American en popmuziek.

Tijdens de matineevoorstelling op 24 maart lieten de koren en de muziekvereniging elk een gedeelte uit het eigen repertoire horen, maar de combinaties zorgden ervoor dat het een bijzondere middag is geworden. De koren gezamenlijk, elk koor samen met Pro Patria en uiteraard ook de beide koren met Pro Patria; alle denkbare combinaties kwamen in het programma voor. En juist daarom was het een uniek concert, met recht PASSIE VOOR MUZIEK

De registraties waar Pro Patria een rol inspeelde zijn allemaal terug te vinden op ons eigen YouTube Kanaal.9 maart TOPP Escaperoom

Op 9 maart waren de leden van TOPP uitgenodigd voor een gezellige avond. De invulling bleef tot die avond een verrassing. Wat bleek de zaal was omgetoverd tot een escaperoom. De leden werden "opgesloten" en moesten door middel van puzzels en raadsels het telefoonnummer van het gebouw zoeken. Ze hebben het gehaald dankzij de joker die hun extra tijd gaf. Na een lekker bord patat met frikandel of kroket hebben we nog een spelletje gedaan. Een hele geslaagde avond met heel veel lol. Op naar de volgende activiteit.

7 Januari Nieuwjaarsreceptie

Op maandag 7 januari 2019 heeft Muziekvereniging Pro Patria tijdens een druk bezochte nieuwjaarsreceptie drie leden gehuldigd vanwege hun trouwe lidmaatschap. Leden die in hun jeugdige jaren zijn begonnen bij de vereniging als trompetspeler bij het toenmalige Jong Pro Patria.

Ronald Stam (25 jaar lid) is de trompet trouw gebleven terwijl Anthony Vermeij (40 jaar lid) en Kees Kooij (50 jaar lid) zijn overgestapt naar een zwaarder blaasinstrument, respectievelijk sousafoon en euphonium. Alle drie de leden hebben veel betekent voor de vereniging, onder andere op bestuurlijk vlak. Kees Kooij (voorzitter) en Ronald Stam (jeugd- en technische zaken) zijn nog steeds actief in het bestuur. In 2018 heeft Pro Patria flink geïnvesteerd in haar clubgebouw en gaat de vereniging gemotiveerd toewerken naar het 90-jarig bestaan in 2026. Om in de toekomst actief te blijven is nieuwe aanwas hard nodig. Gelukkig weten nieuwe leden de weg naar de Gravensingel nog altijd te vinden, want deze maand starten 5 nieuwe aspirant leden met kennismakingsrepetities. Hierbij zitten 3 jonge muzikanten die bij TOPP (Toekomst Orkest Pro Patria) een blaasinstrument gaan bespelen.

Uiteraard kan de vereniging meer nieuwe leden gebruiken op diverse instrumenten. Voor komende periode staat er een ambitieus concertprogramma op het programma waarin wordt samengewerkt met twee Dordtse koren, namelijk Close4You en Close Singers Ensemble. Op 24 maart 2019 zal dit ten gehore worden gebracht in schouwburg Kunstmin in kader van het ‘Passie voor Muziek’-project.


---------------------------------------------------------------------------------------------- 2018 -------------------------------------------------------------------------------------

17 december Kerstconcert Crabbehoff

Op onze laatste repetitieavond hebben "De Kooi" verruild voor de Zorgcentrum "Crabbehoff" waar we een klein (kerst)concert gegeven hebben. Wat een geweldige mooie akoustische ruimte was dat om te spelen. Dat klonk gelijk een stuk mooier dan onze vertrouwde oefenomgeving. Door de contactpersoon van Crabbehoff zijn we direct gevraagd om volgend jaar weer terug te komen. Daar willen we graag gehoor aan geven (maar dan wel op een ander tijdstip :) )8 december Opening vernieuwde Kooi

Het verenigingsgebouw van muziekvereniging Pro Patria barste zaterdagmiddag 8 december bijna uit zijn voegen. De reden hiervan was de officiële opening van het geheel vernieuwde interieur van verenigingsgebouw “De Kooi” aan de Gravensingel waarbij vele leden en supporters aanwezig waren.

  

Het verenigingsgebouw van muziekvereniging Pro Patria barstte deze zaterdagmiddag bijna uit zijn voegen. De reden hiervan was de officiële ingebruikname van het geheel vernieuwde interieur van verenigingsgebouw “De Kooi” aan de Gravensingel waarbij vele leden en supporters aanwezig waren.

De afgelopen maanden is er door vele vrijwilligers hard gewerkt om het gebouw een complete facelift te geven. Na 21 jaar trouwe dienst was het interieur wel aan een opknapbeurt toe. Al het houtwerk is voorzien van een frisse eigentijdse kleur verf, de vloer is voorzien van onverwoestbaar PVC laminaat en alle meubels zijn vernieuwd. Een flinke investering voor de vereniging maar gezien de positieve vibe die er momenteel heerst, is dit het zeker waard. Erwin Stam gaf een compleet overzicht van de geschiedenis van dit gebouw, wat in 1968 door de Gemeente Dubbeldam destijds gebouwd is voor de drie Dubbeldamse muziekverenigingen OBK, KNA en Pro Patria. Alleen laatst genoemde heeft de tijd getrotseerd en mag zich thans gelukkig voelen met de gang van zaken. Trekkers van de metamorfose waren voorzitter Kees Kooij en bestuurslid jeugdzaken Annette van Nieuwkerk. En met de nodige inzet van vele leden is een mooi gebouw tot stand gekomen. Deofficiële openingbestond uit de onthulling van een unieke muzieknotenwandklok en was weggelegd voor het jongste lid Tobias Haak (10 jr en lid sinds januari 2018) en het oudste lid Arie Dubbeldam (81 jr en lid sinds september 52).

13 oktober Najaarsconcert

Op zaterdagavond 13 oktober hadden we een geslaagd najaasrconcert in "De Rank". Voor een volle zaal brachten we een gevarieerd programma waarin ook TOPP een belangrijk aandeel had. De bezoekers werden naast de muzikale traktate (t.g.v. onze 82ste verjaardag) ook op divese lekkernijen bij de koffie en "borrel" getrakteerd, dit allemaal door eigen leden klaargemaakt. Kijk hier voor een impressie. Binnenkort zijn de foto's online.

27 augustus Nieuw interieur "De Kooi" bijna klaar

Op maandagavond 9 juli ging het dan uiteindelijk gebeuren: de start van de opknapbeurt van gebouw "De Kooi". Als eerste werd alles van binnen van geschilderd, een PVC-vloer gelegd en er komen nieuwe tafels. En dat allemaal met de inzet van veel leden.


  

Na 2 weken zat bijna alles in de grondverf. Martin hield de planning goed in de gaten, maar constateerde dat er regelmatig veel leden op vakantie waren. Ondanks vakantie en het te warme weer ging het klussen gewoon door. Na 4 weken (8 augustus) was de repetitiezaal geheel in de nieuwe kleur gezet en werd op 13 augustus begonnen met het leggen van de vloer. Ook in de bar en de hal werden de wanden gesausd. De meterkast is voorzien van een nieuwe groepenkast. Het nieuwe barblad en de tafels zijn besteld.

    


18 juni Diploma en voorspeelavond TOPP

Onze TOPP leden repeteren elke woensdag onder de enthousisaste leiding van Nelly van der Vegt. In juni laten ze horen aan wat ze de afgelopen tijd geleerd hebben en krijgen dan een voortgangsrapport. Wouter, Reinout en Siebren zijn nu zover dat ze komend seizoen voorbereid worden op het Diploma A. Goed gdaan jongens !
Voorafgaand aan deze voorspeelavond moesten Keven an Dries aan de examencommissie (Nelly en Machiel) laten zien en horen dat ze genoeg geleerd hadden om hun diploma A (Kevin) en B (Dries) uit te reiken. Beide zijn natuurlijk met mooie cijfers geslaagd. Van harte proficiat en we hopen dat het PP-orkest nog lang van jullie muzikale talenten gebruik mogen maken.  


2 juni - Rommeldam

Ook dit jaar waren we weer aanwezig op Rommeldam. Met een promotiestand maar zeker ook met ons inmiddels traditie geworden lunchconcert. Onze TOPP-leerlingen waren natuurlijk ook weer van de partij en speelden ze ook samen met het orkest enkele nummers. Het PP-orkest maakte het lunchconcert compleet met het spelen van enkele bekende nummer. Mede door het mooie weer hadden we veel publiek op deze gezellige 43ste Rommeldam.

26 mei 2018 - Jeugdfestival Melissant

TOPP is een nieuwe uitdaging aangegaan. Meedoen aan het Jeugdfestival in Melissant. Dit festival werd georganiseerd en gejureerd door Ivo Kouwenhoven (promotor, dirigent, docent en componist voor jeugdmuziek). In een ongedwongen omgeving is er opgetreden en werden 2 stukken door de jury beoordeeld.

     

Op een leuke en leerzame manier werd door het jurylid vertelt wat er goed ging en wat er beter kan. Er van leren is het doel. Na de optredens van de diverse leerlingenorkesten hebben alle deelnemers een workshop gekregen van Ivo Kouwenhoven met een door hem geschreven versie van Eye of the Tiger. De TOPP-leerlingen vonden het een hele leuke en leerzame dag. Zeker voor herhaling vatbaar.

18 mei Theorie-middag TOPP

Op vrijdag 18 mei hebben we een gezellige theorieles gehouden in de "Kooi". Deze soms saaie theorie werd door middel van bijvoorbeeld een pingpongbal (staccato) uitgelegd. In de ren-je-rot muziekquiz hebben we de opgedane kennis getest. Dat bleek soms toch moeilijker dan de TOPP-ers dachten. Na eten van patat en snack moest er nog even stevig gerepeteerd worden voor het komende optreden in Melissant.

Koningsdag 2018

Traditiegetrouw werkte Pro Patria op 27 april mee aan de Dubbeldamse Aubade bij het Parkhuis. Nieuw dit jaar was dat de nieuwe burgemeester Wouter Kolff kennis met onze muziek kon maken. En dat was dit jaar dik in orde. Allereerst hadden we dit jaar versterking van onze TOPP-leden. En ten tweede stond de kersverse vader van dochter Evi, Machiel de Kruijf, voor het eerst op Koningsdag te dirigeren. Het publiek was in grote getale aanwezig en zong uit volle borst mee (zittend in het orkest is dat echter niet waar te nemen). Alleen het oranjezonnetje liet het afweten, maar koud was het gelukkig niet. De koffie met oranjegebak en (voor de liefhebber) oranjebitter smaakte prima.

Jaaroverzicht 2017

De Profiel met het jaaroverzicht van 2017 is weer uit. Leden, club van 50 leden en donateurs hebben een geprinte versie gekregen. De digitale versie kunt u hier lezen.


Sonja in de Stem van Dordt

In de Stem van Dordt van 18 april 2018 is een leuk interview geplaatst met onze saxofoniste Sonja Romijn in de hoofdrol. Het artikel gaat over haar (andere) grote hobby: het trainen met de ElliptiGO. In het verhaal komt uiteraard haar uitdaging, meedoen aan Alpe d'Huzes, aan bod en ook de bijdrage die de leden van Pro Patria daaraan geleverd hebben. Als je het hele artikel nog eens wilt lezen, klik dan op deze link.


Nieuwe leden

Goed nieuws! Tobias Haak is officieel lid geworden van Pro Patria. Tobias zal bij TOPP trompet gaan spelen. Daarnaast is een oude bekende van de club teruggekeerd; Ilze Vos. Ilze heeft vroeger op de mellofoon gespeeld en ze zal nu de bügelsectie komen versterken. Tobias en Ilze, heel veel succes en vooral plezier bij Pro Patria!


Grote verrassing voor Sonja

Tijdens de maandagavondrepetitie van 26 maart werd onze saxofoniste Sonja verrast met een cheque van € 300. Deze cheque was niet bedoeld voor een gezellig etentje, maar als bijdrage van de leden van Pro Patria aan de uitdaging die Sonja zal aangaan op 7 juni a.s.: het beklimmen van Alpe d'Huez in het kader van Alpe d'HuZes. Sonja zal dat doen met de ElliptiGO. (Kijk even op internet als je niet weet wat een ElliptiGO is.)

Alpe d'HuZes is een jaarlijks evenement, waarbij de volledige opbrengst ten gunste komt van onderzoeken in het kader van de bestrijding van kanker. Als je dit leest en ook nog een steentje wilt bijdragen, dan kan dat uiteraard. Volg dan dezelink.


Geslaagd muziekproject bij basisschool De Satelliet - concert 20 februari

Op dinsdagavond 20 februari was het een drukte van belang in het Energiehuis. Ruim 60 kinderen van de basisschool De Satelliet lieten deze avond in een bomvolle Ketel2 zaal zien en horen wat ze in 4 lessen ingestudeerd hadden. Met 30 kinderen op trompet, trombone, saxofoon, klarinet, keyboard en drums en de oveige kinderen als koor, en dan het complete orkest van Pro Patria inclusief de TOPP-leden, was het vol op de toneelvloer.
Samen met Pro Patria speelden de kinderen het projectlied "Muziek is voor iedereen". Daarnaast waren en ook nog een 10-tal kinderen die op de pBone "I feel good" en "We will rock you" ten gehore brachten. Om er een volwaardig concert van te maken speelde het PP-orkest ook nog een aantal nummers. Voor de schoolkinderen was dit concert een onvergetelijke gebeurtenis en tevens afsluiting van een geslaagd project. Pro Patria heeft hiermee weer een ander publiek weten te bereiken en we hopen dat we kinderen en ouders geïnspireerd hebben om een muzikale hobby op te pakken. Het gehele project is door ons op video en foto vastgelegd en de beelden hiervan kunt u terugvinden op ons YouTube kanaal.

Nieuwjaarsreceptie maandag 8 januari 2018

Een korte terugblik, jubilerende leden in het zonnetje zetten, een toast op een mooi muzikaal en verenigingsjaar. Maar vooral een gezellig avondje met leden, ere-leden, bijzondere leden, oud-leden, club-van-50 leden, aanhang, ouders en iedereen die Pro Patria een warm hart toedraagt. De foto's zeggen genoeg.
De jubilarissen nog even op een rij:
5 jaar lid: Dries Boele en Kevin Slangen
12,5 jaar lid: Esther Stam en Ina Muller-Notenboom
40 jaar lid: Frits van Driel
Ook Harrie de Wit werd nog even in het zonnetje gezet in verband met zijn jarenlange inzet om instructie te geven op de maandagavond en overal waar het nodig was Machiel te vervangen.

  


  


++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 2017 +++++++++++++++++++++++++++++++++++


Pro Patria in Kerststemming (14 december 2017)

Door het winterse weer (code rood) moesten we het 1e optreden tijdens de koopavond van 11 december cancellen. Op 14 december waren we wel present in tuincentrum Tuinwereld aan de Provincialeweg. Gadegeslagen door trouwe supporters en een enkele klant - helaas, het was niet echt druk te noemen - speelden we ons Kerstrepertoire enkele malen. Ook de TOPP- ers hadden een aandeel in het programma.

Een impressie van het optreden is op YouTube te vinden via deze link.


Bier- en wijnproeverij op zaterdag 9 december 2017

Op 9 december was er een gezellig aantal liefhebbers in "De Kooi" om, verdeeld in 2 groepen, deel te nemen aan een bier- en wijnproeverij. Tijdens deze avond werd aan de ene tafel een vijftal speciaal bieren (blind) geproefd en aan de andere tafel werd hetzelfde gedaan met 5 verschillende rode wijnen.

Bij het bierproeven werd er aardig gescoord en verschillende biertjes werden vlot herkend. Bij de wijnen bleek de opgave een stuk lastiger. Veel van de deelnemers kwamen helaas niet verder dan "nul punten", ofwel alle wijnen verkeerd ingedeeld. Maar dat ging zeker niet ten koste van de sfeer en de gezelligheid. Naast de leuke commentaren, pseudo-deskundige uitspraken en gezellige conversaties zorgden de lekkere hapjes tussendoor voor een zeer geslaagde avond.

Het barteam - speciaal voor deze avond samengesteld - pakte haar taak uitstekend op en zorgde voor het inschenken van de te proeven drankjes en het serveren van de hapjes. Dat liep als een trein. We kunnen dan ook terugkijken op een geslaagde avond, waarmee dit na de derde editie al een aardige traditie begint te worden. Suggesties voor december 2018 zijn welkom.

Speculaaspoppen actie opnieuw een succes

Het begint inmiddels een jaarlijkse traditie te worden: in de periode oktober/november doen de leden van Pro Patria hun uiterste best om zoveel mogelijk speculaaspoppen te verkopen om op die manier wat extra inkomsten voor de vereniging te genereren. Ook dit jaar is dat weer prima gelukt: er werden bijna 350 exemplaren verkocht. Wij danken alle leden voor hun inzet en zeker ook enkele bedrijven die door hun bestellingen een extra impuls aan deze actie gaven.


11 september 2017: open repetitie

Op 11 september 2017 hielden we een open repetitie in het kader van ledenwerving voor TOPP en het orkest. Wij zijn op zoek naar jonge en minder jonge mensen die muzikaal actief zijn (of willen worden) en die het leuk zouden vinden om zich bij Pro Patria aan te sluiten. Uitbreiding op trombone

en bariton heeft de hoogste prioriteit. Ook is er nog plek voor een ervaren drummer.

Op deze avond hebben eerst onze TOPP leden laten zien en horen waartoe zij inmiddels in staat zijn. Twee gezamenlijke nummers waarin TOPP- en orkestleden samen speelden vormden het bruggetje naar de rest van de avond waarin het orkest onder leiding van Machiel de Kruijf liet zien hoe een repetitie op maandagavond bij onze vereniging verloopt en aan welk repertoire momenteel gewerkt wordt.


26 juni 2017: TOPP kijk- en luisteravond

Tijdens deze avond hebben de leden van TOPP hun voortgang laten horen aan familie en andere belangstellenden. Er zijn in de afgelopen periode enkele verschuivingen geweest in de bezttting. Wouter gaat verder op de bariton, Kevin op de bugel en Siebren & Reinout op trompet. Met Nicolas op drums hebben ze een leuke groep om muziek te maken. De jeugd is en blijft belangrijk voor Pro Patria.

Naast het spelen van enkele gezamenlijke nummers lieten alle TOPP leden ook solo horen waartoe ze inmiddels in staat zijn. Tevens werden rapporten uitgereikt waarin de voortgang en resultaten beschreven zijn. Voor enkele TOPP leden betekent dat dat ze zich kunnen gaan voorbereiden op het A-diploma.
Als extra ondersteuning voor de TOPP leden was Dries ook aanwezig op deze kijk- en luisteravond.10 juni 2017: Concert in "De Rank"

Het was een bijzonder warme avond op zaterdag 10 juni, maar het weerhield Pro Patria er niet van een gezellig en pittig concert te verzorgen in "De Rank" in de wijk Dubbeldam. Tijdens dit concert lieten de jeugleden van TOPP horen waar ze in de afgelopen maanden aan gewerkt hadden, maar ook het volledige orkest en een kwartet van saxofonisten zorgden voor een afwisselend repertoire. Uiteraard was er voor koffie en een drankje gezorgd, maar vooral de zoete en (later op de avond) hartige lekkernijen, die door de leden zelf bereid waren, vielen bijzonder goed in de smaak. Hierdoor werd het niet alleen door de muziek, maar door de gehele aankleding en verzorging een zeer geslaagde avond.

Kijk voor een impressie van deze avond in onze Foto gallerij.


20 mei 2017: optreden tijdens Rommeldam

Ook dit jaar heeft Pro Patria ervoor gezorgd dat er tijdens de pauze van het Rad van Avontuur bij Rommeldam geen stilte viel. Sinds 2016 heeft ons eigen lid en bestuurslid Erwin Stam de microfoon bij Rommeldam overgenomen van Jack Kok (ere-voorzitter van Pro Patria). Je zou kunnen zeggen dat de appel niet ver van de boom is gevallen.

Rond half een nemen de medewerkers (en dus ook Erwin) bij het Rad een half uurtje pauze en Pro Patria heeft daarin een optreden verzorgd waarbij we over belangstelling zeker niet te klagen hadden. Het was gezellig druk en veel mensen bleven een tijdje luisteren naar ons afwisselende programma. Voor sommige leden betekent dat overigens dat zij snel vanuit hun rol bij Rommeldam omschakelen om ook gewoon bij ons hun partijtje mee te spelen. Klasse!

Onze vereniging was de gehele dag aanwezig op Rommeldam. In de PP kraam werd volop reclame gemaakt voor het concert van 10 juni en er werd uiteraard geprobeerd nieuwe leden te interesseren voor onze activiteiten. Als lokkertjes voor jonge leden lagen er ook weer pBones en pTrumpets gereed, en er werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt om te proberen daar geluid uit te krijgen.
Heel bijzonder dat we dit jaar (na veel eerdere pogingen) een serie oude blaasinstrumenten hebben weten te verkopen. Een mooie meevaller voor de penningmeester.


8 mei 2017: stroopwafel verkoopactie gestart

Hij is terug na heel veel jaren afwezigheid: de Pro Patria stroopwafelactie. Aan de ene kant Pro Patria financieel ondersteunen en daarnaast ook nog eens kunnen genieten van overheerlijke stroopwafels; dat kan nu door middel van deze actie. De aanschaf van nieuwe muziekinstrumenten betekent voor onze vereniging altijd weer een flinke investering. Daar kunnen we jouw steun goed bij gebruiken. Dus bestel de stroopwafels bij een van onze leden of stuur een mailtje naar het secretariaat: secretariaat@mvpropatria.nl . Per pakje van 8 stroopwafels betaal je € 2,50.

Daar bovenop hebben we ook nog iets heel speciaals voor de mensen die ons graag structureel willen ondersteunen. Als je je aanmeldt als donateur (ten minste € 10,00 per jaar), dan mag je daar bovenop 2 pakjes stroopwafels bestellen voor de helft van de prijs (2 x € 1,25 = totaal € 2,50). Zo'n mooie aanbieding mag je niet laten lopen.

Oh ja: de nieuwe instrumenten zullen we tijdens het concert op 10 juni voor het eerst aan het publiek tonen. Zorg dat je erbij bent!!27 april 2017: optreden Koningsdag

Alweer zo’n koude Koningsdag! Vorig jaar was het 8 graden en deze keer was het niet veel warmer. Traditiegetrouw verzorgt Pro Patria de aubade bij verzorgingshuis “Het Parkhuis” in samenwerking met de Dubbeldamse Oranjevereniging.

Om op eventuele regen voorbereid te zijn hebben we partytenten opgebouwd. Onze instructeur Machiel de Kruijf was helaas verhinderd; zijn plaats werd vakkundig ingenomen door Harrie de Wit. Rond kwart voor 10 begonnen we te spelen en ondanks de slechts 17 spelende leden ging dat prima. Om stipt 10 uur werd de vlag gehesen door waarnemend burgemeester Peter v.d. Velden en klonk ‘Het Wilhelmus’. Er volgden enkele toespraken en daarna was het tijd voor de bekende vaderlandse liederen, zoals ‘de Zilvervloot’ en ‘Het is weer feest vandaag’. Uiteraard werd er afgesloten met ‘Lang zal hij leven’.

Na dit officiële gedeelte werden de oranje ballonnen opgelaten en speelden we nog twee nummers, waaronder ‘Crazy little thing called love’. Altijd goed. Inmiddels was het publiek naar warmere ruimtes vertrokken en mochten wij na het opruimen van de spullen ook naar binnen voor een kopje koffie met iets oranje lekkers en voor sommigen zelfs een oranjebittertje. Ook dat is bij “Het Parkhuis” altijd goed verzorgd.
2 april: diverse optredens Pro Patria in de komende maanden

Vergeet niet om regelmatig in onze agenda te kijken, want Pro Patria zal de komende tijd diverse keren optreden. Alle optredens vinden plaats in Dubbeldam; op Koningsdag bij Het Parkhuis, op 20 mei tijdens Rommeldam en op 10 juni verzorgen we weer een zomerconcert in De Rank. Tevens zal een combo van onze vereniging medewerking verlenen aan de Paasdienst in Dubbelmonde op 16 april a.s.2 februari: YouTube kanaal Pro Patria

Kort na het jubileumconcert op 1 oktober vorig jaar heeft Frits van Driel voor Pro Patria een YouTube Kanaal gecreëerd waarop inmiddels diverse filmpjes van onze optredens te vinden zijn. We hopen dit in de komende tijd verder uit te breiden, maar er zijn inmiddels al diverse nummers te bekijken en beluisteren.

Ga gerust eens even kijken op YouTube via deze link.


22 januari: nieuwe leden

We zijn verheugd dat we twee nieuwe leden bij Pro Patria welkom kunnen heten.

Erik Lagarde gaat het orkest versterken op tenor saxofoon en Wouter Peeters gaat als nieuw lid van TOPP beginnen met zijn trompet opleiding.


2 januari: nieuwjaarsbijeenkomst

Traditiegetrouw werd de eerste maandagavondrepetitie opgeofferd voor een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst voor alle leden van onze vereniging (waaronder ook de rustende leden en de leden van de Club van 50). Onder het genot van koffie, een drankje en natuurlijk heerlijke oliebollen werden de beste wensen uitgewisseld, en besproken hoe ieder de feestdagen weer overleefd had.Naast het gezellig bijpraten was er natuurlijk ook een officieel moment, waarin voorzitter Kees Kooij terugblikte op het jubileumjaar 2016 en kort vooruitkeek naar het nieuwe jaar. Daarnaast is het ook het uitgelezen moment om de jubilarissen in het zonnetje te zetten en dat gebeurde dan ook. Dit maal waren de gelukkigen:
* Hetty Kooij (12,5 jaar lid)
* Frank Doorn (40 jaar lid) en
* Arnold van Laar (60 jaar lid).
Uiteraard waren er cadeautjes en bloemen. En werden er officiële foto's gemaakt voor de regionale kranten. (Zie bijvoorbeeld het artikel bij Dordt Centraal via deze link.)

Tenslotte werd ook Jack Kok nog even in het zonnetje gezet. Vele uren per week is hij actief als beheerder van ons gebouw "De Kooi" en zorgt er voor dat alles er piekfijn uitziet, het onderhoud gepleegd wordt en alle afspraken rondom de verhuur in goede banen geleid worden. Om op ludieke wijze onze dank hiervoor uit te spreken heeft het bestuur een speciaal polo-shirt met PP logo gemaakt, waardoor het in ieder geval voor iedereen zichtbaar is voor welke vereniging Jack zijn inspanningen aan het verrichten is.

In de zaal werd nog vele uurtjes bijgepraat en aan de bar werd niet alleen de biervoorraad aangetast, maar was er ook volop aandacht voor de biersport bij uitstek: darts. De finale PDC darts was op een scherm prima te volgen en Michael van Gerwen werd dan ook luidkeels aangemoedigd. En zo was het voor iedereen weer een gezellige verenigingsavond.
++++++++++++++++++++++++++++++++++ 2016 ++++++++++++++++++++++++++++++++

17 december: (bok)bierproeverij

Op zaterdagavond verzamelde zich een - helaas alleen uit mannen bestaand - gezelschap van leden en niet-leden in "De Kooi" voor een buitengewoon gezellige bierproefavond. Dit jaar was er keuze uit het proeven van de traditionele bokbieren of uit een zestal soorten pils. Vooraf mochten de bieren van de proeverij even voorgeproefd worden, waarbij je precies kon zien welk bier ingeschonken werd. Maar daarna brandde de echte strijd los: stuk voor stuk werden de pilsjes of bokbieren nu 'blind' voorgezet. En weet je dan nog hoe die Hertog Jan nou precies smaakte? Het antwoord is simpel: niet dus.

Met dank aan - gelukkig toch nog 2 dames - Sabine en Marjan, die alle biertjes keurig voor de proevers inschonken. Daarnaast zorgden zij ervoor dat er ruim voldoende lekkere hapjes waren om het bierproeven nog lastiger, maar zeker ook feestelijker te maken.

Nadat alle bieren geproefd en van commentaar voorzien waren, werden de punten geteld en mocht Kees Kooij de uitslag bekend maken. Voor velen werd dat toch een behoorlijke tegenvaller, want 0 uit 6 is niet zo'n heel sterke score. Maar er waren natuurlijk ook winnaars: onze bassisten blijken niet alleen behoorlijk uit de voeten te kunnen op een sousafoon, maar ook verstand te hebben van bokbier; Anthony en Ad gingen er met de oneindige eer vandoor. Zij hadden elk 3 bieren herkend en waren daarmee de beste 'proevers' in het gezelschap.

Uiteindelijk ging het natuurlijk gewoon om een gezellige avond bij onze club en dat doel is absoluut gehaald. Later op de avond kwamen nog een aantal dames de mannen weer ophalen, maar niet nadat zij gezellig eerst ook nog een drankje meegedaan hadden. Een mooie afsluiting van 2016.
21 november: instrumentenonderhoud en ledenvergadering

Op maandagavond 21 november werd er door de orkestleden niet gerepeteerd, maar stonden er 2 andere onderwerpen op de agenda: bijscholing over het onderhoud van blaasinstrumenten en de algemene (najaars)ledenvergadering.

Tijdens het eerste deel van de avond werd door Peter Groenewegen van Dal Segno (Sliedrecht) uitleg gegeven over het onderhoud van koperen blaasinstrumenten en saxofoons. Gedeeltelijk bekende informatie, maar voor sommigen toch ook een openbaring als je hoort wat er allemaal bij het gebruik en het onderhoud van muziekinstrumenten fout kan gaan. Veel nuttige tips en hopelijk zorgen die tips ook voor minder onderhoudskosten voor de vereniging. Heb je deze bijeenkomst gemist? Bij Ronald Stam is informatie op papier verkrijgbaar en uiteraard kun je door diverse leden bijgepraat worden.


Na een korte pauze werd de avond voortgezet met de najaarsledenvergadering. Hierin werd teruggeblikt op een succesvol jubileumjaar, waarin we ons 80-jarig bestaan hebben gevierd. Met uiteraard als hoogtepunten het pBone project en het concert op 1 oktober in de hal van Sporting Delta. Verder is de begroting voor het kalenderjaar 2017 aan de leden gepresenteerd en zijn een aantal plannen voor het nieuwe jaar besproken. Ook daarin willen we ons uiteraard graag weer diverse malen aan het publiek presenteren. Aan de leden werd een oproep gedaan om hieraan toch vooral een actieve bijdrage te leveren en alle ideeën te delen met bestuur en technische leiding.

Na de traditionele rondvraag was het tijd om aan de bar nog even terug te blikken op een nuttige en informatieve avond.


                                                                      


Speculaaspoppen actie geslaagd

Ook dit jaar was het weer mogelijk om heerlijke speculaaspoppen te bestellen bij Pro Patria. Daar hebben veel mensen gebruik van gemaakt. Onze leden hebben familie, collega's en vrienden enthousiast gemaakt en zodoende konden we bijna 300 poppen ruim voor
5 december onder de bestellers verspreiden. Alle verkopers worden weer bedankt voor hun inzet. En denk erom: niet teveel achter elkaar opeten! Geniet, maar met mate.


Jubileumconcert 1 oktober 2016

Muziekvereniging Pro Patria heeft op zaterdagavond 1 oktober het 80-jarig bestaan gevierd met een kleurrijk en veelzijdig concert. Naast Pro Patria werkte ook het Drechtsteden Trombone Ensemble aan dit concert mee. De show werd echter gestolen door ruim 30 kinderen van de Dubbeldamse basisscholen, die op gekleurde plastic trombones (zogenaamde pBones) samen met Pro Patria enthousiaste vertolkingen van “I feel good” en “The Pink Panther” ten gehore brachten. De muziek was in zeer korte tijd door de dirigent van Pro Patria, Machiel de Kruijf, ingestudeerd met deze kinderen. (Zie ook de andere berichten over dit project op deze website.)

De pBone kids maakten er een echte show van: de pBones zwaaiden van links naar rechts, de kinderen dansten mee op de muziek en zelfs enkele solo’s werden niet geschuwd. Het publiek genoot en beloonde de (jeugdige) muzikanten met een daverend applaus.

Na de pauze ging Pro Patria terug in de tijd en liet muziek horen uit de 80-jarige historie. De songs zijn soms al tientallen jaren oud, maar dankzij eigentijdse arrangementen voor dit orkest nog steeds actueel en uitstekend in het gehoor liggend. In een speciale “80 jaar medley” waren o.a. Sway, The Raiders March en Dromen zijn bedrog te horen. Daarnaast was er ook muziek van Queen (Crazy little thing called love), Michael Jackson (Thriller en Bad) en Coldplay (Viva la vida).

De hal van Sporting Delta was voor deze gelegenheid omgebouwd tot een echte theaterzaal, compleet met podium, lichtshow en beeldschermen. De 250 aanwezige bezoekers genoten van een veelzijdige, maar vooral gezellige avond, en daarmee liet Muziekvereniging Pro Patria zien na 80 jaar nog steeds springlevend te zijn. Nieuwe leden zijn altijd welkom op maandagavond in gebouw “De Kooi”, Gravensingel 108 in Dubbeldam.

De foto's en video's zijn elders op de website en op YouTube te vinden.


Felicitaties

Tijdens ons jubileumconcert werden we verrast door de felicitaties van twee collegamuziekverenigingen die gepaard gingen met smakelijke en toepasselijke cadeaus. Uit de handen van Jubal voorzitter Hans Kloppert mochten we een lekkere slagroomtaart van bakker Korteweg in ontvangst nemen. Die werd met smaak op de maandagrepetitie door de PP-leden genuttigd. Van Eli Schreuder (KNA) kregen we een muzikaal cadeau: een arrangement naar keuze. Hartelijk dank!Nieuw reclamebord

Bij To The Point in Zwijndrecht is onlangs een nieuw bord vervaardigd voor ons clubgebouw. Het oude bord was erg lelijk geworden en niet meer actueel. Dankzij de inspanningen van enkele leden werd het nieuwe bord op 17 september aan de voorwand van gebouw "De Kooi" bevestigd. Iedereen kan weer zien waar we zitten en wat we zijn:

Muziekvereniging Pro Patria Dordrecht
pBone project

Begin 2016 is een start gemaakt met het pBone project. Het einddoel van dit project was dat tientallen schoolkinderen tijdens het jubileumconcert een uitvoering zouden geven op de pBone, een vrolijk gekleurde plastic trombone. De afgelopen maanden zijn de Dubbeldamse scholen bezocht waar Machiel de Kruijf in de bovenbouw muzieklessen heeft verzorgd. En het doel is gehaald: op 1oktober speelden er ruim 30 kinderen op pBone mee met het orkest van Pro Patria.