Jeugdfestival ToBe

15 februari 2020

Onze TOPP leden hebben prima gepresteerd op het jeugdfestival voor HaFaBra orkesten dat in Ketel 2 plaats vond. Wim Stoffer kondigde het jeugdorkest aan en vertelde ook nog dat hij Pro Patria een fijne vereniging vindt om samen diverse schoolprojecten mee te doen. Hij was dan ook blij dat wij als enige Dordtse vereniging deelnamen. Wie kan de prestatie beter verwoorden dan een heus jury lid. Vandaar dat we hier de gehele beoordeling van Joop Nijholt weergeven die direct na het spelen gegeven werd. ’s Middags konden we het officiële rapport in ontvangst nemen met een mooie 8 als gemiddelde. Proficiat voor onze TOPP-ers.

Jury beoordeling ToBe HaFaBra jeugdfestival 15 februari 2020 | Jurylid Joop Nijholt:

Zo jongens en meis- Nee… alleen maar jongens ! Goh, wat heb ik hiervan genoten.

Ik dirigeer zelf ook harmonie en fanfareorkesten en ik verlies ook niet de jeugdorkesten uit het oog en het blijft een feest om zo’n jeugdgroep voor me te zien staan. Je hoort natuurlijk de wanklanken op radio en televisie en ander media dat het soms wat minder gaat in de hafabrasector maar dit is prachtig om te zien want ik zie namelijk geen ouderen die aan het helpen zijn uit de harmonie of fanfare maar het zijn alleen deze jeugdleden die dit eventjes doen. Super knap, echt waar!

Ik heb er van genoten. Ik heb een aantal dingen genoteerd en die neem ik even met jullie door.

Ik vond het een leuke en toepasselijke opening, een goede opening. Ik heb de jonge spelers al genoemd, ik heb een strakke drummer gehoord, goh wat kan jij goed tempo houden, daar heb je hard op geoefend. Ook leuk dat jullie voorgesteld werden en het deed mij ook goed om gewoon wat ouderwetse namen te horen. Het tweede werkje waar ik even de titel niet van verstond maar wat daarin opviel, en overigens ook in wat andere werkjes, was het noten uitspelen. Het is misschien een leuke oefening om met een nieuw of wat ouder liedje om dat met elkaar te spelen en dan de ademhaling te verdelen zodat je niet op hetzelfde moment ademt waardoor je ook in een droge ruimte zoals hier toch de zinnen heel mooi verzorgd kan uitspelen. Want ik heb geen partituur van de stukken maar ik denk toch dat vele lange noten van 4 tellen toch vaak een telletje of eerder al stopte. Maar dat kan je als groep ook verdelen en is een leuke oefening. Neem dat eens mee voor een volgende keer. Ik heb ook een heel goede dynamiek gehoord. Jullie kunnen ook zacht spelen, dat is al een compliment waard. En wat ook opviel waren de twee euphoniumspelers: wat voor eenheid vormden die samen, grandioos. Zijn jullie soms buren of zo, als de één gaat studeren sluit de andere gewoon even aan. Ongelooflijk, maar vandaag waren jullie wel buren en dat was te horen ook. Erg goed gedaan. En in het laatste nummer Little brown Jug vielen mij ook de goede syncopen op. Dat is best lastige ritmiek en daar moet je eigen wat meer gevorderd voor zijn, maar jullie doen dat toch maar. Mijn complimenten, dank je wel.