Een uniek “Muziek in de Klas” project georganiseerd door Muziekvereniging Pro Patria en SOC

Zoals u weet is samen muziek maken belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, maar helaas is daar vaak te weinig tijd en geld voor bij veel scholen.  Servicebureau Onderwijs & Cultuur (SOC) en Pro Patria willen daarom graag haar steentje hieraan bijdragen om scholieren kennis te laten maken met muziek.

Wat houdt het muziekproject in?

Onder leiding van Machiel de Kruijf, instructeur van Pro Patria, maar vooral ook een zeer enthousiaste docent en musicus, gaan de leerlingen van de bovenbouw in groepjes één muziekstuk instuderen op verschillende soorten instrumenten (o.a. fluit, trompet, klarinet, saxofoon, trombone, keyboard, slagwerk). Ervaren muziekdocenten gaan met de groepjes leerlingen aan de slag op een bepaald instrument en na enkele lessen worden deze groepjes tot een orkest samen gesmeed. De middenbouwgroepen kunnen de zangpartij voor hun rekening nemen.

Deze jonge musici laten vervolgens in een echt theater zien en horen wat ze in 1 maand voor elkaar gekregen hebben. Deze uitvoering vindt plaats in het Energiehuis – Ketel 2.

Dit project is uit te breiden met een extra muzikale act in samenwerking met het orkest van Pro Patria. De kinderen leren in 2 uur tijd om de pBone (een kunststof trombone in een vrolijke kleur en zeer licht van gewicht) te bespelen en vervolgens met het orkest een swingend nummer ten uitvoer te brengen.  Uit ervaring weten we dat kinderen in een mum van tijd hierop uit de voeten kunnen (kijkt u zelf maar op YouTube, zoekterm “pBone Pro Patria”  en bij de andere Projecten op onze website).

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Servicebureau Onderwijs & Cultuur en “Cultuureducatie met Kwaliteit”.

Wat het team van de Satelliet van het project vond:

Al vier weken klinken er vrolijke klanken door de school. Iedereen heeft inmiddels wel gemerkt dat wij meedoen met het muziekproject. De bovenbouw leerlingen bespelen met veel enthousiasme hun instrument. De middenbouw leerlingen horen we al weken zingen. Naast dat de lessen leuk en gezellig zijn vinden wij het als school ook belangrijk dat er aandacht is voor de muzikale vorming van de kinderen. Het leert je plezier maken met elkaar op verschillende manieren. Plezier hebben de leerlingen die deelgenomen hebben zeker gehad.

Muziek is van iedereen…… dat blijkt.

Wij kijken met veel plezier terug op de samenwerking met het Servicebureau Onderwijs & Cultuur en muziekvereniging Pro Patria.

Het verloop van het project is op foto en video vastgelegd en is terug te vinden op ons YouTube kanaal (powerpoint slideshow van voorbereiding,  Video repetitie Projectlied Muziek is van iedereen , video repetities pBone).